Wie zijn toch die mensen die stug jaar na jaar producties aan vrienden en familie voorzetten? Ontmoet ze hier.

Eveline Boeker
Laura van der Noort
Matthijs Sala
Marieke Gerritsen
Arjen Noordhof
Mart van Santen
Sara Polak
Tjerk Jan Schuitmaker
Merel Willemsen

Eveline Boeker

eef

Van kleins af aan speel ik graag toneel.De eerste eigen toneelproductie: ‘het groene kikkertje’ staat menigeen nog in het geheugen gegrift. Ik speelde zelfbedachte stukjes voor familie, playbackte als peuter Whitney Houston, had de dubbelrol in de eindmusical op de basisschool, en zo verder op de middelbare school. Op de universiteit was het even stil, totdat ik Matthijs weer tegenkwam en me bij de ToneelGroep Beta Gamma voegde in 2003. Met veel plezier hebben we samen vele producties gemaakt.  Niemand vergeet de rubberen kip in ‘kronieken van een aangekondigde dood’. Ik heb me vermaakt in een boekbewerking, een film, zelfgeschreven stukken, een lach en een traan, niets is te gek. Ook Scènes uit een huwelijk is een mooie toevoeging aan ons oeuvre.


Laura van der Noort

laura

Wat ben ik blij dat we weer een stuk een stuk hebben gemaakt, met z’n allen, inmiddels meer dan een decennium nadat we elkaar leerden kennen en voor het eerst – met eigen werk nog wel – samen op de planken stonden. De TGBG geeft mij een excuus voor het spelen van Annemaria Koekoek, geconcentreerde, energieke repetities en nachtelijke gesprekken in een uitkijktoren bij het strand. Er zijn veel vrouwen voorbijgekomen in al die jaren: een schuchtere bruid, een ambitieuze journaliste, een dromerige muzieklerares, een statige tsarina, nog een ambitieuze journaliste, een buurmeisje, een lesbische moeder, Ophelia, een grafdelver en een prinses. En dan Marianne. Ach, Marianne, die zo haar best doet voor haar man, haar kinderen, haar baan en haar moeder. Dat moet haast wel misgaan….


Matthijs Sala

Matthijs Sala wordt geboren in Amsterdam, 1982. Op  school wordt er in rap tempo meegedaan aan elke mogelijkheid om toneel te spelen. Rollen worden gespeeld, applaus in ontvangst genomen en met een zekere glans en veel toneelervaring verlaat Matthijs dan ook de middelbare school.
Op de universiteit ontpopt Matthijs zich in eerste instantie als een geboren Beta-Gamma en als overijverig bestuurslid. Zangkunsten worden geëxploiteerd, maar het gebrek aan structureel toneelspel zorgt ervoor dat Matthijs wel iets mist. Op het lustrum van Beta Gamma wordt duidelijk waar de energie van Matthijs heen moet: Toneelgroep Beta Gamma krijgt er met Matthijs een onberekenbare factor bij. Met glans wordt de lichtelijk depressieve autoverkoper in ; Memoires van een Alien neergezet’ en Matthijs kan niet meer om zijn toneelverslaving heen. Er volgen vele andere rollen: Don Bayardo San Roman, de Messenslijper, Christo, Gerrit de ietwat domme, conservatieve boekhouder met oogkleppen als wandtapijten, scheepszanger Daan, Vladimir de raadsheer van de tsaar en vertrouweling van de koninklijke familie en celebritymanager Bob.
Het brein van Matthijs splitst net zo makkelijk als verrijkt uranium in een kernreactor. Ook gaat een tot dan toe niet gekoesterde wens in vervulling. Matthijs gaat namelijk in een film spelen – een echte FGBG-productie – als tegelijkertijd overambitieus en lui redactielid. Ook schitterde Matthijs in de titelrol van de klassieker Hamlet.
En als (een van de) Johan(s) heeft hij u ongetwijfeld een interessant avond bezorgd.


Marieke Gerritsen

Marieke

Met trots mag ik inmiddels terugkijken op een collectie rollen van overwegend emotioneel instabiele, nare powervrouwen in problematische relaties. Als Gertrude uit Hamlet gaf ik opdracht tot de moord op mijn echtgenoot en begin ik een affaire met mijn zwager. Maar ik heb me ook met plezier verdiept in de hersenspinselen van probleemdochter Suzan, wiens man alleen maar aan rabarber en diepvriesvis denkt of de Russische tante Catharina die een probleem had met het hof en met haar relatie met fransman J.P. Chenet. Ook voetbalvrouw Trudy had het lastig, niet in het minst door haar 12cm hoge hakken. Het gelukkigst was ik misschien nog wel als mondharmonica spelende matroos. Mijn huwelijk met Johan gaat ook al niet over rozen. Initieel natuurlijk wel, maar naarmate de tijd vordert…….


Arjen Noordhof

Vanaf het allereerste begin was ik van de partij – k-stilte. Sindsdien heb ik met veel plezier allerlei rollen gespeeld bij TGBG en ook daarbuiten. Politieagent, kater, geest en grafdelver. Manager, slachter, versierder, kantoorklerk. Etcetera. Ik hou van spelen en ik hou van de tgbg, vandaar. In het dagelijks leven speel ik universitair docent aan de universiteit van Amsterdam. Ik speel ook graag socialist bij linkse demonstraties en speelde ooit nog missionaris in Zuid-Amerika, waar ik nog altijd graag kom om te reizen en Spaans te spreken. Entonces, muchas gracias  chicos y chicas para leer mi historia fabulosa.
Adios!


Mart van Santen

mrt2

Al sinds Memoires van een Alien, 2001, ben ik onderdeel van TGBG. Variërend van kleine rollen tot hoofdrollen ben ik betrokken geweest bij ieder stuk sindsdien. Nog steeds geniet ik volop van de repetities met uitvoeringen als climax. Vooral het feit dat ieder stuk zijn eigen stijl en uitdagingen heeft, maakt het spelen in TGBG iedere keer weer verrassend en leuk. Achter de schermen ben ik vaak ook bezig met technische zaken. Variërend van enkele ‘special effects’, tot compleet verbouwde zalen of techniek achter een film. Zodra er een schroevendraaier of draadje bij komt kijken verschijn ik al snel uit een hoek.


Merel Willemsen

Al vanaf de kleuterklas voelde Merel zich onherroepelijk aangetrokken tot toneel. Zij speelde in vele producties, tot grote tevredenheid van zowel haarzelf als het geheel objectieve publiek van familie en vrienden. Eenmaal van school volgde een periode van grote onzekerheid betreffende het voortzetten van Merels acteercarrière. Tot het lot wederom toesloeg en zij tijdens het Bèta-Gamma Lustrum anno 2002 in aanraking kwam met Toneelgroep Bèta-Gamma. Vele producties volgden, van eigen werk tot Shakespeare. Geheel toevallig vaak in de rol van rigide en/of dommige dames.
In 2012 vertrok Merel uit Amsterdam, om via onder andere Marokko, Chili en Canada te eindigen in Driebergen. In ‘Scene’s uit een huwelijk’ was ze dan wel geen onderdeel meer van de harde kern, maar helemaal wegblijven was geen optie. Merel speelde een gastrol als de succesvolle Katarina. Met haar man Peter tilde zij een tipje van de sluier op over wat vijftien jaar huwelijk kan betekenen.


Tjerk Jan Schuitmaker

TJ

Tjerk Jan is vanaf het begin als acteur en regisseur bij de TGBG actief. Zijn acteerwerk begon op 4-jarige leeftijd als Josef in een kerstmusical en ontwikkelde zich via schooltoneel en studententoneel tot de nog immer uit de hand lopende hobby die het nu is. Sommige rollen lagen wat dichter bij zijn persoonlijke leven zoals Jaap, de bevlogen socioloog met een zak ontdooiende vis en rabarber in ‘Los Zand’, of Horatio, de snel schakelende kroegbaas en goede vriend van Hamlet met een voorkeur voor zwaar overtrokken vertellingen , dan andere , zoals Marco, de charmante maar gevaarlijk agressieve sterpresentator met een voorliefde voor het verdrinken van mensen in ‘De Bekende Nederlander’.
In ‘Scene’s uit een huwelijk’ vertolkte hij de rol van Peter, vriend van Johan, om een ontspannen inkijkje te geven in het passief-agressieve gevecht van liefde versus scheiding. Naast zijn toneelhobby werkt Tjerk Jan als docent en onderzoeker, speelt hij in een band en maakt hij filmpjes voor peuters (www.tjerkjan.nl).


Sara Polak

sara_klein

Het allerbelangrijkste wapenfeit op mijn cv is dat ik geen Beta-Gamma ben. Ik heb vanalles en nog wat gestudeerd maar toch nooit zo serieus dat het predicaat Beta-Gamma terecht zou zijn. Als student hield ik me graag bezig met toneelregie, bij voorkeur bij TGBG (Kroniek van een aangekondigde dood, Los zand, SupUrb).
Ook professioneel ben ik geinteresseerd in hoe mensen (politiek leiders) hun imago vormgeven en managen. Ik doe er, kortom, alles aan om niet zelf te hoeven optreden, maar de rol van Mevrouw Jacobi kon ik onmogelijk weigeren.